joi, 6 aprilie 2017

Șapte motive pentru care Iaşul merită să fie una dintre cele 7 minuni ale României







1.Literatura

Casa Vasile Pogor


Casa Vasile Pogor este sediul muzeului avand ca obiect literatura romana moderna si contemporana, dar preponderent perioada marilor clasici, a societatii literare "Junimea". Cladirea a fost construita in 1850, de catre vornicul Vasile Pogor, impreuna cu sotia sa, Zoe. Aceasta data este atestata printr-o piatra hexagonala, descoperita cu ocazia sapaturilor efectuate in vederea restaurarii, pe care se afla inscriptia cu caractere chirilice: "Vasile Pogor - 1850 si sotia sa, Zoe".

2.Muzica

Universitatea Națională de Arte „George Enescu” este o instituție de invățământ superior de stat din Iași, România. Universitatea a fost înființată la 1 octombrie 1860 sub denumirea de „Școala de Muzică și Declamațiune de la Iași”, iar 26 de zile mai târziu se înființează și „Școala de Sculptură și Pictură”. Sub denumirea actuală există din 1997.



3.Sculptura

Palatul din centrul Iaşilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, este o îmbinare fericită a mai multor stiluri arhitecturale: neogotic, romantic și neobaroc. Marcând puternic arhitectura vechii capitale a Moldovei, Palatul s-a impus ca o adevarată efigie încă de la apariţia ei în peisajul urbei.

                               


                                                              4.Teatrul

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași este o instituție publică culturală, aflată în subordinea Ministerului Culturii și Cultelor, fiind cel mai vechi Teatru Național din România. Clădirea Teatrului Național din Iași este înscrisă în Lista monumentelor istorice, având cod LMI IS-II-a-A-03735.
Între clădirea Teatrului Național „Vasile Alecsandri” și Catedrala Mitropolitană se întinde o minunată esplanadă.


5.Pictura


Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu" și Uniunea Artisților Plastici din România, filiala Iași au inaugurat pe data de 16 octombrie 2013 Galeriile Fundației Regale - Cupola. Cele trei paliere ale cupolei bibliotecii, care ani la rând au funcţionat ca depozite, și-au redefinit menirea, devenind galerii de artă. Acest proiect, în care artele vizuale vin să completeze oferta cărții scrise, vizează o mai mare implicare a bibliotecii în viața culturală a orașului înscris în competiția „capitală culturală europeană 2021".

                                  Imagine similară

                                                      6.Fotografie

Esplanada Elisabeta din Iași este o lucrare de amenajare a spațiului public situată în zona cunoscută sub numele de Râpa Galbenă, o zonă cu o diferență de nivel importantă aflată la baza Dealului Copou. A fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea pentru a facilita circulația pietonilor între zona Gării din Iași, Dealul Copou și zona centrală a orașului.

                                                                  7.Cinematografia

La Iaşi s-a inaugurat prima universitate din România (Universitatea "Alexandru-Ioan Cuza") filmul devenirii ei având semnificații istorice, culturale, artistice deosebite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu